avatar

Христос Воскресе!

Кой е правилният отговор? Потърсих информация и прочетох, че правилният отговор е „Во истину воскресе!” (по-често написано слято - „воистину”). Израз, който може да се тълкува по два начина: 1. „В истината възкръсна!” и 2. „За истината възкръсна!”. 

Това, което осъзнавам за дълбокия смисъл на Възкресението е, че Смъртта може да бъде победена само чрез Истината и тогава воистину възкръсват душата и тялото. Възкресението на душата всъщност е очистване от греховете, от страстите, защото грехът е смърт, гроб за душата, но за да се случи наистина чудото с всеки един от нас, трябва честно да се вгледаме в себе си, искрено да се покаем за грешките си, от цялото си сърце да обичаме, да вярваме и наистина да се променим към добро. Само така ще спасим душите си - когато служим на Доброто, за да победи Злото, и на Истината, за да победи Лъжата. 

Неслучайно Великден или Пасха го наричат Празник на празниците и Тържество на тържествата, защото чрез Истината Животът побеждава Смъртта, тържествува над нея и продължава вечно...