avatar

Звук и букви "А, а"

Скъпи колеги, във вторник (по график) ще изнеса открит урок пред родителите и вероятно - пред ръководството. Изобщо, всеки, който проявява интерес, може да дойде да гледа. Започнах подготовката си за урока, като направих презентация, която евентуално ще претърпи промени.

И понеже повече глави мислят по-добре, си рекох да ви покажа какво съм направила до тук, а вие да си кажете мнението. Много ще се радвам на конструктивна критика и на добри идеи, които вие със сигурност бихте могли да предложите. 

Не съм написала ход на урока, но в началото съм предвидила децата да чуят една кратичка приказка от моето детство - онази за вълка, който обвинява агънцето, че му мъти водата. Тя ще бъде чута във втория слайд, но за целта, трябва веднага след зареждането му да се щракне иконката за звука, иначе вълкът ще се появи по-рано от предвиденото :)

След въпроси, свързани с героите, стигаме до изходната дума "агне". Отделяме първия звук "а" и го характеризираме като гласен. Припомняме си как го отбелязваме - с червено квадратче.

Децата дават примери с имена, в които се съдържа "а". 

Откриват звука в думи от познато стихотворение.

След това "А" пристига тържествено и в следващите слайдове се появят ръкописните и печатните букви в различен цвят, шрифт и и големина.

Позволих си една картинка от любимата ми приказка на Леда Милева да бъде първият опит да се прочете дума с "а". Онова, което казва Меца, когато вижда, че котлето е изкипяло.

След това започваме работа в буквара, но за жалост няма как да пропусна упражнението за откриване на звука в първата илюстрация и тук се нарушава логиката на урока, защото това упражнение е подходящо за запознаване със звука, а не след като вече сме се запознали с буквата. Там е работата, че нищо умно не ми идва на акъла и сигурно така ще го оставя.

Страницата в буквара е тази:

 http://bglog.net/ClientFiles/d8b83c57-8627-4488-8f2f-4718347d8dbf/%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80-%D0%B0.jpg

А презентацията е тази:

Буква А

Ще очаквам с нетърпение мненията и предложенията ви :)

------------------------------

П. П. Добавям окончателния вариант, в който се съдържа редактираната презентация, ходът на урока и работният лист за домашна работа.

ЛИНК