Поредната осъдена директорка

На прага на лятната ваканция Темида подари неочаквано бързо малко справедливост на учителите от 101 СОУ – София. За своеобразните методи на управление на тамошната директорка Илиана Митрова сигурно вече сте чели в материали като „Моят колега и приятел дисциплинарно уволнен” http://bglog.net/Obrazovanie/12671 и „Открито писмо до Павел" http://http://bglog.net/Obrazovanie/blog/filteredlist?cat=362

Но историята учи, че и най-големите сатрапи са намирали заслужено възмездие за делата си. В конкретния случай възмездието започва с една присъда.

Една от най-добрите преподавателки в училището Ива Славчева миналата есен стана поредна мишена на директорския бяс. Причината е, че като член на настоятелството, изпрати сигнал до компетентните органи относно беззаконията, извършвани от директорката и ръководството на училището. Затова след уволнението на председателя на „Подкрепа” в училище, тя се превърна в следващия челен кандидат за отстраняване.

Директорката и "суперкомпетентните" помощници се почудиха каква еквилибристика с щатове и нормативи да направят, за да се стигне до извода, че часове по биология няма и именно колежката Славчева трябва да бъде съкратена. Назначената набързо от директорски угодници комисия по съкращенията надминава себе си в блюдолизничеството. Тя дава измислени точки по измислени критерии, „бърка” трудовия и професионален стаж на учителите, за да поднесе на своя патрон желаното за съкращение име.

Уви, именно непремерените лъжи на слугинажа изиграха лоша шега на техния патрон. 79-ти състав на Софийския районен съд с Решение №28729 от 09.07.2007 г. обяви съкращението за "незаконосъобразно".  Мотивите са свързани с факта, че "ответникът не ангажира доказателства за извършен между ищцата  и останалите три учителки по биология подбор". При този подбор по чл.329 от КТ директорката е била задължена "да се съобрази с установените в тази разпоредба икономически критерии". Според присъдата г-жа Славчева трябва да бъде възстановена на работа по силата на чл.344 ал.1 т.1 от КТ.

Но фона на категоричната мотивация на съдебния състав още по-нелепа, жалка и необяснима остава позицията на националното ръководство на УС към КТ „Подкрепа” . „Сакралната” тройка на Изпълнителното ръководство на синдиката Крумов, Денкова, Станимирова тутакси, охотно подписва разрешение за съкращение на своя секретар на Общинската организация в район „Надежда”. Че нормативните документи са нарушени опитните, даже предпенсионни синдикалисти би трябвало да знаят. Но вероятно са преследвали други, "по-висши" цели? Не за първи път ръководството на профсъюза кореспондира успешно с директора за сметка на своите активисти. Напротив доста често синдикалният елит на „Подкрепа” се съюзява с работодателя /бил той и компрометиран/ за сметка на взаимни услуги. Какви услуги? Може ли ние-простосмъртните, редови членове, отчисляващи ежемесечно 100% от членския си внос да знаем? Показателно е обаче, че уволнението на председателя на секцията на „Подкрепа” в 101 СОУ и съкращението на общинския секретар се съпътства и с нещо хубаво – едно назначение. Трансформиран от временен в постоянен е договора на колежка от близко приятелско семейство на член на висшето синдикалното ръководство. За любителите на справедливост ще добавим, че въпросната възпитателка допусна тежък инцидент с нараняване на дете в час и бе принудена да напусне „доброволно”. Язък за готината далавера!

Скептиците биха могли да опонират, че присъдата не е окончателна и може, и сигурно ще бъде обжалвана. Но и самата директорка вероятно разбира, че шансовете и на обжалването са по-малко от нищожни. Независимо от съдебната агония до потвърждаване на присъдата върху директорката и нейния слугинаж в училище и „Подкрепа” тегне клеймото на позора. В съдебното решение пише "осъжда 101-во СОУ", но всички разбираме кои са персонално осъдените.

Разбира се, не си правя илюзиите колко дълга и мъчителна ще бъде борбата с подобна „ръководителка”. Тя и нейния антураж няма да престанат с лъжите, измамите, закононарушенията, за да избегнат полагаемата се разплата със закона по още доста дела. Ала има един точен израз - „началото на края”, който трябва да си припомнят във връзка с настоящия случай.

Ще завърша с един показателен SMS, който прати колежка, узнала за развръзката на делото:

“Super! Bravo na Iva! Hitler kaput!”