СЪСТЕЗАТЕЛНА ДИКТОВКА - 2

Още един вид интерактивна диктовка от моето европейско образование. Днес я приложих на моите четвъртокласници и те я харесаха даже повече от RUNNING DICTATION -1, която ви представих преди известно време. Ето как да я подготвите и проведете и вие,  ако пожелаете:

 1. Подгответе текста за диктовка, като го разделите на три части по равен брой изречения.

 2. Залепете всяка част на различно място в класната стая, така че и трите части да са равноотдалечени от дъската.

3.Разделете класа на три отбора, а всеки отбор -  по двойки. Разделете дъската на три равни полета - по едно за всеки отбор.

 4. Обяснете правилата: Всеки отбор работи едновременно по двойки. Ученик А отива, чете изречение от текста, прибягва и го диктува на ученик Б, който го записва на дъската. Маркерът се предава като щафета на следващата двойка. Ако изреченията са повече от броя на двойките деца, те се редуват отново като си разменят функциите. Този, който е диктувал вече пише и обратно.Дайте много ясна инструкция, че ще точкувате не само бързина, но и култура на поведение. (Децата приемат състезателната диктовка доста емоционално...)

 5. Направете проверка и точкуване. Децата избират по един председател от всеки отбор, който проверява грешките на противников отбор. Помогнете, там където е нужно при точкуването, като давате (-) точки за неправилно изписана дума и (+) точки за правилно изписано изречение, точки за бързина и култура на поведение.

 6. Дайте задача на групите да обсъдят как да подредят частите на диктовката, така че да се получи смислен текст. Всяка група излиза със собствено предложение, което носи допълнителен брой точки, ако е вярно. Накарайте да прочетат текста по начина, по който са подредили частите му, за да се убедят в правотата си или обратно. Може и да се постави творческа задача да се измисли заглавие.

 7. Отчетете резултатите, наградете и оценете като се мотивирате.

      Поне така направих аз :...

 

Click to play this Smilebox slideshow:
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Make a Smilebox slideshow