ДИКТОВКА? ЗАЩО НЕ

      Всички знаем, колко важна е диктовката в езиковото обучение, било по роден или чужд език. Всички я ползваме, за постигнем различни образователни цели (да не изброявам). Предпочитат ли я обаче децата? Моето мнение е, че я недолюбват поради ред причини, като най-главните са все още неизградената им самоувереност, различната скорост на писане при различните ученици, страх от грешки и др.     Ще се опитам да ви покажа един интересен начин за провеждане на диктовка, при който всички тези страхове на децата изчезват и те искрено се забавляват. Нарича се RUNNING или RACING DICTATION  (Бягаща или Състезателна диктовка). Неин автор е един млад ирландски учител PETER LOFТUS и я използва в езиковото обучение на своите ученици по английски език .(разбирайте роден език, защото ирландски почти не се говори вече на Зеления остров) Как става това:

 1. Подбира се подходящ текст. Разглеждат  се и се дискутират особебености: думи с особен правопис, пунктуация и пр. Всяко дете преценява  само за себе си какво би сгрешило и акцентува върху това с писане или повтаряне.

 Текстът може да е пред всяко дете, или да е залепен на няколко места из класната стая, или  диктовката да е слухова от учителя - т.е. децата да не ползват текст (при по-големите е по-удачно) Учителят индивидуално може да прецени къде да фасилитира с ползването на текст, спрямо нуждите и възможностите да учениците.

 2. Децата се разделят на групи, определят се точни правила и критерии за протичане на самата диктовка. Аз давам като критерии: бързина , култура на поведение, правилен спелинг на изречение, минимум грешки.

3. При стартиране на диктовката, всяка група пише на определената и част от дъската. Едно по едно, децата стават и изписват по  изречение от текста. Предават маркера като щафета на следващия състезател. Дайте точкуване за бързина след финиша.

4.Етап на самопроверка. Групите избират по един председател , (обикновено можещ и знаещ), който да провери и поправи. Всеки председател поправя грешките на противников отбор. Броят  правилни изречения носи положителни точки, а броят на сгрешените думи - отрицателни.

 5. Излъчване на победител, евалюиране на резултатите. Тук може да се запитат децата как са се справили с трудностите, които са предвидили в началото. Ако има напредък, аплодирайте ги. Ако няма, успокойте ги. Търпение и работа е формулата за успеха.

    За да фасилитирам написаното - ето и нещо нагледно от мен. А какво мислят децата за RUNNING DICTATION  и как се чувстват след това - убедете се сами. Предполагам, че превод няма да е необходим.

 Още за RACE (RUNNING) DICTATION:

http://www.teachingenglish.org.uk/language-assistant/games/horse-race-dictation

http://www.eslcafe.com/idea/index.cgi?display:1186228367-31187.txt

http://www2.gol.com/users/norris/dict.html