Бебетата плуват като риби

от Скрежанка на 13 юли 2006, 20:13

Ключови думи: бебета , плуване

 
Идеята да се научат бебетата да плуват веднага след раждането не е нова. В цивилизованите страни все повече майки се доверяват на специалните бебешки треньори и записват дечицата си в курсовете по бебешко плуване.

Ако ви харесва възможността и вашето бебе бързо да свикне с водата, да се закали и да овладее за цял живот умението да плува, могат да се потърсят такива курсове и в нашата страна. Има специално подготвени педагози, които ги водят - в София, във Варна, в Русе, в Силистра.
И така: 20 дни след раждането бебето вече е готово за водни уроци. Впрочем то е свикнало да съществува в течна среда още в утробата на майка си. Изпуснете ли тази възраст не е беда. И няколко месечните бебчета бързо овладяват навиците, необходими за игра в басейна. Въпросът е, че колкото бебетата са по-малки, по-бързо стават плувци.
Педиатрите вече са доказали, че за всички бебета е много полезно да се научат да плуват. Освен че така придобиват имунитет за цял живот срещу нещастни случаи в морето и басените, детският организъм се закалява и укрепва, такива дечица боледуват много по-рядко. Нещо повече - с плуване лекуват пъпна херния, следродова пареза на раменцата, както и криви ходилца.
Обикновено са нужни от 15 дни до два месеца на кърмачетата да се научат да плуват. Сеансите се правят около един час след хранене, най-добре сутрин и само ако бебето е здраво. Преди да започне обучението, бебето трябва да бъде прегледано дали няма чревна инфекция или друго заболяване. Преди всяко занимание се придвижда загрявка на кърмачето - правят се леки масажи и гимнастически опражнения.
Треньорът не влиза в басейна при бебето, той стои отстрани и го наблюдава. Не се използват и гумени поясчета, възглавнички и други надуваеми играчки. Детенцето е само в басейна или най-много с друго бебе. И двете разчитат сами на себе си, целта е да свикнат с водата.
Разбира се, водата винаги трябва да е дезинфекцирана с половинпроцентен разтвор на хлорамин и при започване на обучението температурата трябва да е 37 градуса.
Основна част в обучението е да се приучат децата да контролират дишането си. Започват да се проявяват и вродените рефлекси за задържане на дишането и плавателните движения. Това е най-трудното, треньорът се стреми съвсем леко да поддържа бебето с ръка.
След това идва ред на същинското плуване. Бебето вече е привикнало с водата, знае какво трябва да прави, дори ляга по гръб да си почива. Специалисти по детско плуване препоръчват тренировките да започват в домашната вана, сами да привикнете бебето с водата. Това става, като изливате вода върху челото му надолу по лицето до 7 пъти на сеанс. Процедурата се прави със смях и закачки, като се използват и любимите играчки. Това ще помогне на детето ви да се научи да задържа дъха си по време на началните уроци.

* Подготвени внимателно по този начин, бебетата на възраст от 6 до 10 месеца са в състояние да задържат дишането си до 5 секунди, когато са под вода.
* Децата на възраст от 19 до 24 месеца, които вече са се научили да задържат въздух, могат лесно да се научат да скачат във водата от ръба на басейн.
* Ако малчуганите са на възраст между 28 и 36 месеца, вече могат да започнат подготовка за самостоятелно поемане на въздух при следващото гмуркане. Те безпроблемно изплуват на повърхността, поемат въздух и отново се гмуркат.
* Обучени вече деца между 36 месеца и 4 годинки могат да се научат да плуват по гръб.
* Родителите трябва да помнтя винаги, че обучението на бебетата и малките деца по плуване трябва да става без никакво насилие. Всичко да се прави естествено и като на игра, само от специални подготвени треньори, които трябва да са изключително внимателни към детето.
* Ако курсът по плуване бъде прикъснат заради зимата, бебетата и малките деца не забравят да плуват до идната пролет, но умението им леко избледнява. Затова е добре да се поддържа поне веднъж седмично.


Източник: печата и интернет