avatar

Новогодишна капама

капама

За миналата нова година я сготвих по тази рецепта и си спомням, че всички останаха доволни от резултата.


Продукти за 8-10 порции:

1 голямо пиле или по 1 бутче на човек;

1 кг свински шол;

1 кг сурова наденица;

пушени гърди, пушена сланина или бекон;

2 глави кисело зеле;

чаша червено вино;

черен пипер;


За сърмите:

600 г кайма от телешко и свинско месо;

100 г бекон;

1 глава кромид лук;

кафена чашка ориз;

3-4 лъжици олио;

По лъжичка червен и черен пипер;

смлян кимион и сол;

зелеви листа.

Капамата се пече в гювеч – керамична теджера, която може да се купи от сергиите на Женския пазар.


Започва се от сърмите.

Нарязват се на ситно лукът и беконът. Изпържват в сгорещено олио. Добавя се измития ориз и след като стане прозрачен, се слага каймата. Обърква се добре сместа, така че да побелее месото от всички страни. Сипва се чашка вода, похлупва се и се оставя на котлона, докато оризът поеме водата. Дръпва се от огъня, добавят се 2 щипки сол (не повече, защото киселото зеле е солено), червения и черния пипер и кимиона. Сместа се разбърква и от нея + зелевите листа се правят 8-10 стегнати сърми.


Зареждане на тенджерата.

На дъното на съда се слагат кокалите от ребрата и се покриват със ситно нарязано кисело зеле. Свинското се нарязва на едри късове, наръсва с черен пипер и отново се покрива с малко зеле. Отгоре се поставя почистеното пиле или бутчета, наредени в кръг. Всичко това се залива с вино и се поръсва с шепа измит ориз. Сърмите се нареждат плътно една до друга и се покриват със сурова наденица, навита на спирала. Всичко се покрива с 1-2 цели зелеви листа. Слага се алуминиево фолио и плътно се притиска капака на съда. Вместо фолио капака може да се замаже с хлебно тесто, направено от брашно и малко вода.

Съдът се слага в студена фурна. Капамата се пече на 120E в продължение на 8-10 часа. Затова по-лесно е да се сложи да се пече през нощта срещу 31-ви и на сутринта ще е готова. За гарнитура са подходящи туршия или печени на фурна картофи. Върви с червено вино.


Още съвети:

При подреждането на продуктите трябва да остане празно място около 2-3 см Ако съдът се препълни, може да изкипи течността и неприятната миризма на изгоряло да се отрази на гозбата.

Ако се приготвя капама за повече хора, количеството ще се окаже малко, затова може да се постъпи по друг начин като се използват два съда. В единия ястието се приготвя по описания начин, но с тази разлика, че се слага минимално количество кисело зеле. Отделно в друга тенджера се задушава само зеле с малко нарязан на парченца бекон + черен пипер и олио.

Да ви е сладко! :)