avatar

Свободното развитие в образованието, конференция

Движение за развитие на образователни алтернативи в България „Направи Училище“ има удоволствието да Ви покани да вземете участие в конференция на тема „Свободното развитие в образованието – предпоставка за иновации и растеж“.

Дата: 28 февруари 2015 г.

Продължителност: 4 часа от 10:00 до 14:00 ч

Локация: столовата на 51-во СОУ „Елисавета Багряна“
/гр.София, ул. „Софийски герой“ № 28/

Събитието е част от широк и продължителен процес за извеждане на препоръки за развитие на настоящата образователна реформа, включително създаването на съответстваща нормативна уредба и обединява усилията на граждани и експерти за развитие на образователни алтернативи, чрез създаване на модел на съвременно българско училище – “отдолу-нагоре”, в рамките на широко огласен граждански дискусионен форум.

Учители, директори на училища и детски градини, представители на НПО и граждански групи, работещи за либерализация на образованието, представители на законодателната и изпълнителната власт заедно ще обединим усилията си за идентифициране на възможностите и предизвикателствата, свързани със свободното развитие на образованието като предпоставка за иновации, качество и устойчив растеж.

Няколко са основните въпроси, пряко свързани с предизвикателствата пред свободното развитие на образованието, които ще бъдат заложени в обсъжданията и дискусиите, а именно:

  • подбор и квалификация на учителите;
  • свобода на избор и съставяне на учебни програми и планове;
  • свобода на формите на организация на учебния процес;
  • свобода за създаване и избор на образователни ресурси/образователно съдържание и платформи за обучение;
  • регистрациионен вместо лицензионен режим за иновативните училища.

По време на конференцията ще бъде представен моделът за съвременно училище, разработван в рамките на проектa.

“Направи училище: Създаване на модел на ново българско училище с участието на обществеността“ се финансира в рамките на програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

За участие в конференцията можете да се регистрирате ТУК

След попълване и изпращане на формуляра, ще получите потвърждение за успешна регистрация.

За участие в конференцията ще се допускат само хора с потвърдени регистрации.

 



http://www.napraviuchilishte.org/

+

Направи Училище в действие – Пловдив

 

В продължение на три месеца участниците във форум Направи Училище Пловдив подготвяха и представяха своите уроци – такива, каквито биха искали да се случват в мечтаното свободно училище: съчетаващи различни области на знанието, пълни с игра и движение,  предоставящи възможности за избор на децата.



Nota Bene:

Чудно ми да разбера какво ще рече "либерализация на образованието"?
Ако някой има представа, моля, нека ми разясни.

Всичко е много хибаво, само не съм съгласен с идеята за РАСТЕЖ, който е вмъкната ни в клин, ни в ръкав, в заглавието. Тази дума има смисъл само когато не става дума за материални блага (заедно с кето любопитно нарстват и неравенствата, стреса и различни болести), защото по този начин участваме и в разрушаването на планетата, която няма къде да расте безкрайно. За сметка на това едно съзнателно ползване на ресурсите и едно справедливо разпледеление на блгата следва да отвори нови перспективи за КУЛТУРЕН РАСТЕЖ и РАСТЕЖ НА ЩАСТИЕТО, каквата примерно е целта на правителството на Бутан, за което показател е не БВП, а БВЩ - Брутното Вътрешно Щастие. Става дума за друг светоглед. Чудно е също за каква точно "либерализация на образованието" става дума? Неговото демократизиране или икономическото дезангажиране на държавата и отварянето към частни интереси?