avatar

Религия в училищата?! Заплаха? “Faith School Menace” (прожекция)

Социален център “Аделанте” Ви кани идната сряда, 30 юли, на прожекцията на документалния филм “Faith School Menace” (“Заплахата от религиозните училища”), чийто автор е известния биолог и еволюционист Ричард Доукинс.

 

Броят на религиозните училища във Великобритания расте. Около 7000 училища, тоест едно на всеки три, сега е с религиозна ориентация. И докато коалиционното правителство проправя пътя на образование, основано на вярата, видният атеист и еволюционен биолог професор Ричард Доукинс казва “стига”.

В този страстно обоснован филм Доукинс ни призовава да преосмислим последствията от верското обучение, което според него подмамва родителите и индоктринира и разделя децата. Във филма е показана остра размяна на реплики с бившия министър на образованието Чарлз Кларк, църковния настоятел преп. Джанина Ейнсуърт и председателя на Асоциацията на мюсюлманските училища д-р Мохамед Мукадам.
Включени са и разговори с детски психолози и ключови играчи във верското обучение, както и с родители и ученици. Докинс споделя и личната си история на родител. Той настоява правителството да спре да финансира нови верски училища и призовава обществото да зачита правото на детето свободно да избира в какво да вярва.

След филма ще последва дискусия на тема има ли религията място в училищата и трябва ли децата да бъдат закърмявани от най-ранна детска възраст с духовни и религиозни практики.

Заповядайте в сряда, 30 юли 2014 г., от 19:00 часа в социален център “Аделанте”.

Вход свободен, както винаги!

Социален център “Аделанте”