avatar

Здравословната сила на негативните чувства

“Негативните” чувства често се избягват от родителите с изискването децата им също да се научат да ги избягват. Шири митът, че ако не изразяваме негативни чувства, детето ни няма да изпитва такива. Това не остава без последствия за нашите отношения в живота ни като възрастни хора, не остава без последствия и за цялостното психично здраве на децата ни. Определяните от нас като “негативни” чувства носят много здравословна сила в себе си. Способността ни да бъдем в контакт с тях и да ги изразяваме е израз на нашата зрялост, цялостност и психично здраве. Тази способност е и един от най-ценните подаръци, които можем да дадем на децата си.


Сдружение “Естествено” и Психо-социален институт за семейството организират дискусия за родители на тема: “Здравословната сила на негативните чувства".



Дискусията цели да отговори на следните въпроси:

•    Колко плашещи са негативните чувства?
•    Каква е цената, която плащаме, ако се правим че ги няма?
•    Можем ли да черпим сила от чувствата, които ни плашат, разстройват и се опитваме да скрием?
•    С какво може да ни бъде от полза умението да ги изпитваме и изразяваме, вместо да ги потискаме и да се правим, че ги няма?
•    Как чрез изразяването на своите негативни чувства, се превръщаме в позитивен пример за детето си?

Родителите ще могат в спокойна атмосфера да споделят своите тревоги, въпроси и колебания, да чуят професионални насоки и да обменят опит с други родители.


Водещи
:
Доротея Панова, психолог, семеен консултант, екип "Семейна екология" към Психосоциален институт за семейството.

Дата: 26 ноември, четвъртък, от 14.00 до 16.00 ч.

Място: София, ул. „Цар Самуил” № 16

Такса за участие: 20 лв. Такса за двамата родители: 30 лв.

​За записване и информация: doroteia@semeina-ekolоgia.org, 0878709499 - Доротея Панова

 

Сдружение “Естествено”


+

Дискусия за родители "Детските страхове и тревожност във възрастта 3-7г."

На 9 декември от 14.00 ч. ви каним на дискусия за родители на тема: "Детските страхове и тревожност във възрастта 3-7 години". От една страна характерни за възрастта си, детските страхове оставят голяма доза притеснение у родителите, които от своя страна могат както да помогнат за преодоляването им, така и да допринесат за тяхното хронифициране.