avatar

Готова е биоградинката по проект УСТРЕМ

През изминалата седмица на октомври завършихме изцяло лехите, алеите, кътовете за отдих и учене по Проект "УСТРЕМ-споделени възможности". В завършен вид, градинката ще стане място, в което напролет ще разцъфтят всички посадени растения, а двата къта с масички и пейки още сега приютяват децата и младежите от Комплекса в Дълбок дол.


През тази седмица -17-24 октомври - градинката най-после е готова. Всички лехи са приготвени от клони, тор, слама и пръст. Имаме ниски, повдигнати, наклонени лехи, както и лехи в палети. Оформихме пространството така, че достъпът да е удобен дори за хора с колички. Кътовете за отдих вече са готови за занимания и прекарване на свободното време. Билките се сушат и скоро ще бъдат опаковани в торбички от американ.

Сега, след като градината е изградена, тя събужда още по-голям интерес сред децата и младежите. Те активно обсъждат кое растение къде е най-добре да бъде посято или посадено напролет, разпределят кой за коя леха ще се грижи...

Благодарение на няколкомесечната ни работа в градината децата и младежите изградиха много нови умения - сковаваха, лакираха, боядисваха, разнасяха тор, пръст, редиха лехите, правиха водното огледало, браха и сушиха билки, приготвяха торбички и мн.др. Научиха как да работят екипно и да разпределят работата и отговорностите.

Вече се подготвяме за последната обучителна седмица.



Сайт на проекта: ustrem.oporabg.com




Очаквайте също:

Наръчник за планиране, изграждане и подкрепа на включващото фермерство



Статус: 

Очаквайте наръчника в електронен формат и достъпен безплатно.



както и



НАРЪЧНИК ПО ВКЛЮЧВАЩА СОЦИАЛНА СРЕДА

Очаквайте електронния и хартиения вариант на наръчника. Те трябва да са готови: електронния - до края на 2015 г., хартиения - до м.февруaри 2016 г.

Вижте СЪДЪРЖАНИЕТО: ...



Проект УСТРЕМ

"Устойчивост, Споделеност, Творчество, Ритъм, Емоция, Мога (УСТРЕМ) - споделени възможности"...

Създаване на включваща среда - така може да се определи общата ни цел. Обучения, изграждане на биоградина, много творчество и срещи - така накратко можем да го опишем. Прочетете по-подробно за проекта и какво още ни предстои.