avatar

ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА УТВЪРДЕНИТЕ ПРИНЦИПИ И ПРОЦЕДУРИ НА СОЦИАЛНИЯ ДИАЛОГ И КТД…

СЕРИОЗНО И ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА УТВЪРДЕНИТЕ ПРИНЦИПИ И ПРОЦЕДУРИ НА ПРОВЕЖДАНЕ НА СОЦИАЛНИЯ ДИАЛОГ И КОЛЕКТИВНОТО ТРУДОВО ДОГОВАРЯНЕ….

Уважаеми колеги, членове на Регионален синдикат „Образование” на КТ „Подкрепа” – Варна. При Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа” – Варна постъпи покана за заседание на тристранната комисия по Образование към Община Варна, с дневен ред – обсъждане за договаряне, внесено от СБУ – Варна. Тъй като налице е сериозно и грубо нарушение на утвърдените принципи и процедури на провеждане на социалния диалог и колективното трудово договаряне, СРС на КТ „Подкрепа” – Варна изпрати на всички участници в тристранната комисия писмено възражение със следния текст:

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ОТ ТРИСТРАННА КОМИСИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕ ПРИ ОБЩИНА ВАРНА,
Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа”, с настоящото обръща внимание на всички участници в тристранната комисия по образование при Община Варна, че изискваме и ще се придържаме при участието си в комисията, към точното и законосъобразно прилагане на процедурата по колективно трудово договаряне, установена в глава Четвърта на Кодекса на труда (КТ).
Съгласно чл.51в, ал.2 от КТ „местните поделения на представителните организации на работниците и служителите представят общи проекти за колективни трудови договори на местните поделения на представителните организации на работодателите”. В този смисъл, инициативата за изготвяне на проект на КТД е предоставена само и единствено на синдикалните организации, които са длъжни да съгласуват, изготвят и предоставят за нуждите на преговорите ОБЩ ПРОЕКТ на текстовете на КТД.
Тъй като процедурата по преговори и сключване на анекс за изменение или допълнение на вече сключен и действащ КТД е идентична с процедурата, отнасяща се за самия договор, то нито една от синдикалните организации изготвили, договорили и внесли за разглеждане общия проект на КТД, няма право и не може да изготвя и внася самостоятелно проект за неговото изменение и/или допълнение, без същия да е съгласуван с останалите синдикални организации и подписан от тях. Анексирането предполага задължителното изготвяне на общ проект за изменение на действащия КТД. В противен случай сме изправени пред процедурно действие, което е незаконосъобразно. Самостоятелно изготвен и внесен проект на КТД или Анекс към действащ КТД не може да бъде допуснат за разглеждане от тристранната комисия и неговото представяне не поражда задължение за участниците в комисията да се ангажират с неговото обсъждане.

25.11.2015 г
Варна

С уважение:
Инж. ВАСИЛ ВАСИЛЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ
СРС КТ „Подкрепа” - Варна

2015-11-26

СРС КТ „Подкрепа” - Варна



Вижте също от сайта на Подкрепа - Варна:

ПОДПИСАН БЕ АНЕКС ЗА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

2015-11-10

Анекс към Отрасловия КТД за системата на народната просвета бе подписан на 3 ноември 2015 г. в София. Подпис под Анекса от страна на КТ "Подкрепа" постави Председателя на Синдикат "Образование" - г-н Юлиян Петров. С анекса се регламентира нарастване на възнагражденията в системата на образованието.

Вижте документа:
http://www.podkrepa-varna.org/article.php?module=news&id=965