avatar

АзБучни истини: за обучението по български език (дискусия, 26 април, 18:30)

Езикът съпровожда израстването и развитието на социалните роли у детето. Как училището работи с този фин и могъщ инструмент в полза на ученика? Усвоява ли се българския език когато се преподава на деца с друг майчин език? Нужно ли е на децата от малцинствен произход в българското училище и на децата от българските общности в чужбина българският да се преподава като чужд език? С участие на педагози, ресурсни учители, психолози, родители, ментори, представители на МОН, РИО София, НПО и др.

Част от проект „Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище“

26. април (вторник) 2016, 18:30
На български език.
Вход свободен
 
резервирай място

Център за култура и дебат "Червената къща"
ул. "Любен Каравелов" № 15
София
http://www.redhouse-sofia.org/Events.aspx



Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
ноември 2014 - април 2016

Резюме

Отпадането от училище е риск, съпътстващ младия човек в израстването му: бележи трайно индивидуалната му история и качеството му на живот в бъдеще. През историята му повлиява и обществения живот, бъдещото ни като общност. Училището е значимата социална територия извън семейната, полагаща грижи за децата/младежите. При трайното намаляване на раждаемостта остава висок делъг на отпадащиге от училище. Нужни са допълващи училищни политики: заедно с училищните управи предлагаме менторска програма за подкрепа на 60 деца, младежи и семейства в риск, от София. Ще включим в активна доброволна работа 60 изявени студенти от специалности, близки до идеите ни и занимаващи се с развитието на човека, неговите отношения и социално участие. Търсим да променим постиженията на децата в училище, начините, по които си представят бъдещето, свързаността им с училищна/семейна среда, себеоценката им. Да въвлечем студентите-ментори в решаването на тази и други значими социални каузи. Да заявим менторството като естествен, деликатен, устойчив, приложим подход за трайно снижаване на риска от отпадане. Да работим за налагането му като социално-образователна практика, която да обхваща по-широки групи в риск.

Партньорства

Нов български университет (www.nbu.bg): признат капацитет в ориентирана към практиката академична подготовка според добрите стандарти в областта на науките за човека и обществото, природните науки, новите технологии, изкуствата; дълготрайно успешно партньорство с Червената къща по социални проекти; участва в представянето на проекта пред студенти /по училища и в подбора на менторите.

Регионален инспекторат по образованието – София (http://www.rio-sofia-grad.com): ключово познание и експертиза за училищната среда; с пряк интерес от успешни резултати; припознава в нас партньор, с който да ги постигне; участва в избора на училища/подбора на деца/младежи. РИО София и НБУ ни партнират и в публичните срещи/дискусии.

Дейности

В рамките на целия проект се предвижда сформиране на 60 двойки студент-ментор – дете/младеж, по 30 за всяка от годините, които ще се срещат  2 пъти седмично по 2 часа в продължение на 6-7 месеца. Времето за тези срещи ще е съобразено с учебния план, като студентите-ментори предварително договарят срещите с класния ръководител и уведомяват семействата на децата. Работата на всеки ментор се следи пряко от координатора на проекта, който също е във връзка с училището и семействата на включените деца/младежи и осъществява текущи индивидуални срещи с тях.  Предвиждаме също провеждането на: 4 групови срещи на родителите; и 4 групови срещи на училищния персонал; 4 публични дискусии за запознаване на специализирани групи/широката общественост с проблемите на риска от отпадане; създаването електронен наръчник с описание на методологията/процедурите на работа, за да улесним прилагането и популяризираме постигнатото. За  изграждане на капацитет, отговорност, професионално развитие на студентите ще има две 2-дневни въвеждащи обучения, по едно за всеки цикъл на проекта, и текуща групова ежемесечна супервизия (общо 14 срещи за целия период на проекта) с обратна връзка/подкрепа на работата им.

Продължителност

Проектът е с продължителност от 18 месеца, от 28 октомври 2014 до 28 април 2016 год. и обхваща 1.5 учебни години - 2014-15 и 2015-16.

Публични събития

Ученикът  -  в каталог?, дискусия
23. март 2016
(Виж обявата в "Блог Образование" и отразяването на събитието)


Подслон (2010, 88 мин., реж. Драгомир Шойлев), прожекция на филм и разговор
31 март 2016


АзБучни истини: за обучението по български език, дискусия
26 април 2016