avatar

МКП: 7 октомври - Световен ден за достоен труд

Писмо на генералния секретар на МКП Шарън Бъроу във връзка с отбелязването на 7 октомври - Световен ден за достоен труд

Уважаеми колеги,

Независимо от вашите планове за отбелязване на 7 октомври - Световния ден за достоен труд, т.е. дали ще наблегнете върху лошите условия на труд, корупцията, несигурната работа, ниските заплати или ще протестирате против атаките от страна на правителствата върху трудовото законодателство, трябва да подчертаем изрично, че това са тежки последици, причинени от корпоративната алчност. Едрият бизнес смята, че трудът е просто стока и че трудовите права му вредят. А нашите правителства безусловно слушат големите корпорации.

Суровата действителност е, че световният БВП се е увеличил три пъти /от 1980г./, но неравенствата са се задълбочили до исторически нива. Богатството, създадено от работещите не се споделя с тях. Все повече работници са хванати в капана на най-богатите компании в света, те нямат сигурност на работното място, работят дълги часове за заплати, обричащи ги на бедност, полагат труд в опасни среди или с опасни продукти.
Светът достигна повратна точка. Шейсет процента от световната търговия в момента се задвижва от големия бизнес, който, използва модел, основан на експлоатация и злоупотреба с човешките права в своите вериги за доставка. Правата на работещите не значат нищо или означават много малко за шефовете на големите корпорации.

Крайно време е изпълнителните директори на големите компании да осъзнаят какъв бизнес модел ръководят. Те трябва да научат, че техните печалби са твърде често резултат от ниските заплати, които получават техните работници, че тези заплати не им позволяват да водят нормален живот. Изпълнителните директори трябва да научат, че печалбите от инвестициите в безопасни условия на труд са рискови и резултатите от тях са безсмислени наранявания и дори смърт на работното място; че печалбите, свързани с укриване на данъци водят до трагични последици на замърсяване на земята и водите.

Когато трудовото законодателство, заплатите, пенсиите и сигурността на работното място са под атака, имаме общ враг - корпоративната алчност.
Когато текстилна работничка от Филипините казва, че е принудена да работи допълнителни смени без предизвестие и дори не знае кога ще види 12-годишния си син, не знае дали ще успее да се върне у дома, за да му сготви вечеря или да му каже лека нощ - това не е достоен труд !
Когато мъжете, които събират в индонезийските води морски дарове за луксозни ресторанти са поробени в лодки без жилищни помещения и санитарни условия в продължение на месеци - няма надежда за тях да имат достойни условия на труд!

И когато световни институции като FIFA са проядени от корупция, можем да се чудим дали не е по-добре да има на Световна купа за робство или дали светът не е загубил своя морален компас?

Работниците и техните семейства страдаха достатъчно: деветдесет и четири процента от тях искат гаранция за трудовите права и тя да бъде основа за световната търговия. Деветдесет и четири процента от хората искат по-строги правила, които да държат корпорации отговорни да изплащат по-високи заплати и да подобряват условията на труд. Осемдесет и осем процента от хората искат минималните заплати да се увеличат.

Всички трябва да протестираме срещу робството и корупцията, обединени от мотото "Стоп на корпоративната алчност":

Отбелязвайки Световния ден на достоен труд, ние ви молим да ни информирате за осъществените от вас дейности/събития. Ето какво конкретно трябва да направите:

1) Регистрирайте вашето събитие:
За МКП е важно да регистрирате вашето събитие на нашия уеб сайт: www.wddw.org. Можете да регистрирате вашето събитие директно или да изпратите съобщение на електронна поща: wddw@ituc-csi.org
2) Използвайте логото:
На 7 октомври използвайте логото "Стоп на корпоративна алчност"
3) Докладвайте:
Важно е да докладвате дейностите си възможно най-бързо, след като те са се случили (още същия ден, ако е възможно), като уточните какво се е случило със снимки, линкове към видеоклипове и всякакви други материали, които може да изпратите на е-майл: wddw@ituc-csi.org.

МКП изготви петиция до световните лидери, като ги призова да спазват и прилагат принципите на правовата държава. Всеки народ трябва да настоява пред своите големи корпорации те да отговарят за бизнес поведението си - както в страната, така и в чужбина.

Само заедно можем да победим корпоративната алчност и заставим глобалната икономика да работи за хората на наемния труд, а не за най-богатите сто души в света!

Ако правителствата поддържат силни институции на трудовия пазар, които да гарантират справедливото разпределение на богатството чрез минималните заплати и колективното трудово договаряне, на база гарантирана свобода на сдружаване - бихме могли да намалим неравенството и в крайна сметка корпоративната алчност.

И ако правителствата приемат за свой приоритет достойнството и социалната защита, ако гарантират устойчив и мирен обществен живот - безкрайното пропадане към дъното ще спре и ще успеем да възстановим икономическата справедливост.

Ние сме обединени в нашата решимост да сложим край на корпоративната алчност!

Нека заедно го направим сега - този 7 октомври!


Синдикален поздрав,
Шарън Бъроу Генерален секретар на МКП (www.ituc-csi.org)



Източник: КТ "Подкрепа"



Няколко препратки за събития в източно европейски страни от сайта на Международната конфедерация на профсъюзите по повод на Световния ден за достоен труд www.wddw.org :

Bulgaria Conference: Partnership versus capital’s philosophy - Social dialogue must be not just form of crisis management !

Croatia Round Table: Labour is not a commodity

Czech Republic End cheap labour

Macedonia Panel Debate and Press conference on WDDW

Slovakia Online campaign of WDDW 2015







И още нещо от фб на Блога на Мавракис:



Всяка сутрин на гладно по 10 пъти:
"Няма богат човек хайлазин,
няма богат човек готованец!"
Готованец е бедният работник! Дембел! Омммм...