avatar

Медицински семинар с Д-р Олаф Кооб, Германия




Основи на здравето и болестта. Ако органите можеха да говорят...



От 14 до 16 юни в София ще се проведе медицинският семинар "Органите говорят". Вижте програмата.



---



Вижте също :

Лекциите от Семинара по антропософски ориентирана медицина 
28 юни – 30 юни 2013 година, София 



---



Български сайт за ПСИХО-БИОЛОГИЧНИ ПРОГРАМИ НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА

http://psycho-biology.com/

 + блог



---



Коя  бе д-р Ита Вегман?„Здравница” продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината, чийто принос е позабравен в наши дни.

Д-р Ита Вегман, заедно с австрийския учен д-р Рудолф Щайнер създават антропософската медицина преди повече от 90 г. По света над 5 хил. лекари я практикуват, а около 30 хил. медици изписват антропософски лекарства на фирмите „Веледа” и „Вала”. Днес в  25 клиники се развива тази медицина. Тя причинява  само  0.05 на сто странични ефекти и  осигурява много по-дълги години живот  на пациента, сочат данни, оповестени пред френския Сенат.

Отличителното за антропософската медицина е в начина по който се обясняват причините за болестта и постигане на здравето. Тя се основава на различни принципи, сред които е  салутогенезата. Досега традиционната медицина е стояла само върху патогенетичния принцип, т.е търсене причините за болестите, но салутогенезата търси това в човека, което може да бъде укрепено и усилено, за да може да се преодоляват възникналите нарушения и болести.

Антропософската медицина използва работата с биографията (търсейки причините за заболяването много назад, чак до детството),  с арттерапията, включвайки много осъзнато рисуването, музиката и евритмията, както и ритмичния масаж. Така цялостно се хармонизира и  укрепва  физическото и душевно здраве. Ето това е малка част от тези нововъведения, които Р.Щайнер и  д-р Ита Вегман правят  за човечеството. Принципът е: „Човек трябва да действа, за да изживява.”


Коя е Ита Вегман?

Мария Ита Вегман (1876- 1943) е родена в захарна плантация на  о. Ява, Индонезия  като първо дете на холандски родители и умира в Арлесхайм, Швейцария. Детството й и младежките й години минават между Европа(Холандия) и  Азия (Ява). Около 1900 г. се преместват за постоянно в Европа.

От 1902 г  до 1905 г. тя учи масаж в Берлин, а през  1906 г. записва  медицина в Цюрих, Швейцария и завършва през 1911 г.  Работи като лекар като от Цюрих се премества в Базел (от 1920 до 1926 г.).

Едва по-късно като лекар тя въвежда ритмичния масаж, който сега се практикува в антропософските клиники.  Чрез този масаж се създават етерни потоци и движения около етерното тяло на пациента и моментално се чувства едно бързо затопляне. Това се практикува и днес.

Трябва да се отбележи, че по това време жени не са приемани да учат медицина, и тя е една от първите, записала се да следва  в Цюрих.

Ита Вегман завършва медицина, и то твърде късно според нашите представи. Тя следва между  30 и 35 си годишнина. И точно  това е времето на Първата световна война, когато д-р Ита Вегман има кабинет в Цюрих, работи в различни здравни заведения. Това е времето, когато тя , заедно с д-р Р.Щайнер предлага първият препарат срещу рак , сегашният „Искадор”(Iscador ), който е направен като лекарство през  1918-1919 г.  Така започва историята на това лекарство, което съдържа бял имел  (Viscum album). Естествено, през тези години Р.Щайнер дава много мантри и медитации с които може да се подпомогне лечението на всеки, които има нужда от лечение.

Д-р Вегман основава клиника, а по-късно и училище  в Арлесхайм, която става център на антропософските медицински изследвания, особено на раковите изследвания, и център на развитие на антропософската медицина. Следват 3-4 години на усилено сътрудничество с  д-р Рудолф Щайнер за полагане основите на антропософската медицина и лечебната педагогика.  Съавтор е (заедно с  д-р Щайнер) на  научния труд "Разширение на лечебното изкуство според духовно-научните познания".

Междувременно д-р Вегман пише и публикува години наред статии във водещи списания като „Natura”.

От 1924 до смъртта на д-р Щайнер през март 1925 г. тя е неотлъчно до него.

Годините от 1927 г. до 1934 г. са белязани от усилена работа за развитие на антропософската медицина и лечебната дейност, особено в Германия( Берлин- 1931 г), Холандия и Англия ( Лондон- 1931 г). През 1928 г.  д-р Вегман открива клиника и в Австрия.

Тя основава  дома за лечебна педагогика "La Motta" в Тесин и медицински център в Париж през 1937 г.

Годините от 1940 г. до 1943 г. са време отново за медицински изследвания и лекторска дейност.

Д-р Ита Вегман умира на 4 март 1943 г., на 67- години.

Тази забележителна жена  е била в България през 1943 г., посетила е  Русе, София,  Рилският манастир, както и  Варна, селището „Св. Константин”, както и Аладжа манастир, интересува се изключително от мистериите на Черно море и Колхида.




APMA - Association de Patients de la Médecine Anthroposophique



​---



Вижте също :

Семинар по Валдорфска педагогика

Сдружение „Приятели на Валдорфската педагогика” организира надграждащ семинар по валдорфска педагогика на 15 и 16 май в София. Лекциите ще води Шейда Айсел, която е дългогодишен педагог и работи със сдружението от 2004 г. За повече информация и записване вижте програмата.