Учене с мисловни карти (с и без компютър)

от stefanov на 03 април 2007, 13:20

Ключови думи: деца , училище , мислене , компютри , педагогика , икт , обучение , мисловни карти

 
Компютърни мисловни карти

Мисловните карти са нов начин за организиране на информация. Тръгвайки от една централна идея се извеждат разклонения към ключови думи, свързани по определен начин. По този начин се отключват скрити възможности на мозъка, достига се до нови идеи и се подпомага запомнянето. Мисловните карти са полезни в обучението и бизнеса - при водене на записки и подготовка за изпит,при организиране на мозъчна атака, за планиране на времето, подготовка на доклад или реч. Ако се използват специално създадени за целта компютърни програми, мисловните карти се създават по-бързо, по-лесно,стават по-красиви, носят още по-голямо удовлетворение и радост. Човек има чувството за яснота и организираност на мислите, пробужда се творческата енергия.

Цялата статия (изисква безплатна регистрация)
или като PDF-файл

************************************
Колеги, обърнете внимание на последните две програми. Те са насочени към децата, защото мисловните карти са приложими в ранна детска възраст (авторите на учебника "Български език - 4. клас" използват мисловни карти, при преговора накрая). За съжаление програмите не са безплатни, но имате 20 дни, за да черпите идеи и да си отпечатате готовите детски мисловни карти.

Допълнителни ресурси:
* Мисловни карти онлайн
*
Мисловните карти в Уикипедия
* За мисловните карта (англ.)
* Тони и Барри Бьюзен - "Супермышление" (Руски език) - книга, събрала всичко за мисловните карти - 1 част и 2. част (PDF-около 20 МВ)
* Дилтс Роберт "Динамическое обучение" (руски език)