avatar

ЧУДЕСНА РАБОТА В ЧУЖБИНА

Работата в чужбина изглежда много изкушаваща опция. Имате шанс за по-високи доходи и по-добри възможности за развитие. Дори когато работите на длъжност, неизискваща специални квалификации, работата в чужбина е по-добре платена. Ако имате специално образование и знаете езика в дадената страна, шансовете за по-добра и по-високо платена работа нарастват. Понякога такива страни като Великобритания, Ирландия, Германия, Холандия, Норвегия или САЩ, предлагат по-изгодни социални придобивки, в случай на загуба на работа или по-добри семейни надбавки. Имате също шансове да научите нов чужд език, да посетите интересни места и да опознаете много интересни хора от различни култури. Ставете по-отворени за нови предизвикателства, което се оказва полезно и след връщане в родината. При легална работа, според вашите образование и квалификации, може да разчитате на развитие на професионалната ви кариера. За съжаление има и негативни аспекти при работа в чужбина. Често това е свързано с раздяла със семейството и приятелите.

При слабо знаене на дадения език, се появяват трудности с пълната ви интеграция с местните жители и намирането на по-добра работа. Това може да допринесе за много стресиращи ситуации. Ако все пак се решите да заминете в чужбина, е добре да се концентрирате върху позитивните аспекти на заминаването и да се подготвите за него добре. В много случаи може да си намерите работа още в Полша. Добре е да се възползвате от тази възможност, за да си спестите излишни и стресиращи ситуации. Не трябва да забравяте да изберете проверена агенция за работа, защото са се появили много недобросъвестни фирми, които се възползват от неосведомените работници. При планирането на заминаването в чубжина, добре е да се запознаете с местните закони.

Познаването на правата и задълженията ви, може да ви спести много неприятни ситуации. Особено, ако тръгвате със семейството си, сте длъжни да се запознаете с основните принципи в тази страна. Добре е да знаете към кого да се обърнете за помощ при проблеми със закона или при здравословни проблеми. Трябва да знаете дали ви трябва виза или разрешително за работа, в зависимост от страната, в която заминавате. Най-добре е да се постараете за легална работа и да подпишете съответния договор. Тогава ще се сигурни, че сте регистрирани в съответната данъчна служба и плащате необходимите данъци, също така и пенсионни и здравни осигуровки. В случай на непредвидени обстоятелства ще имате сигурността, че ще получите необходимата помощ. Допълнителен плюс на работата в чужбина за известно време е възможността да си върнете надплатения данък. Това е възможно, ако доходите ви не достигнат минималната квота, освободена от данък. В зависимост от държавата, в която сте решили да заминете, може да разчитате на по-малко или повече изгодно връщане на данъка. В повечето случаи това са доста пари, което прави работата в чужбина още по-изгодна.