avatar

ТРУДОВА ЕМИГРАЦИЯ

Xиляди сънародници се решиха на трудова емиграция. За мнозина решението за работа в чужбина е едно от най-важните в живота, защото напускането на дома е като хвърляне в неизвестното. Липсата на близките, чуждия и хора, друга култура, а дори и климата и характера на сградите, събуждат усещането за сепарация и самотност. Въпреки това, мнозина се престрашиха, успяха да се климатизират, дръпнаха или заложиха семейства и се установиха в чуждата страна.

В началото основната посока за емиграция беше Великобритания и Ирландия. Привличаха главно с високи доходи, голям избор на оферти за работа за неквалифицирани работници. И не само- също така английски език , който повече заминаващи, макар и минимално знаеха. Когато се появи кризата посоката леко се измести към Германия, Холандия където все още имат богати оферти за сезонна работа не само за селското стопанство. Норвегия също, въпреки че не принадлежи на ЕС е член на ЕИП (Европейско икономическо пространство) и във връзка с това, там важат същите правила като в страните от ЕС. Освен това в тези страни може без проблем да се разберете на английски, което е допълнително улеснение.

Още преди да тръгнете от Полша, най-добре е да прегледате офертите за работа, да прочетете интернет форуми или поне основната информация за жилище и законодателството в дадена страна. За работата и нощувките е най-добре да се погрижите предварително. Така наречените „заминаване на тъмно” могат да бъдат рисковани и за съжаление скъпи.

Емиграционната вълна след разширяването на съюза, която доведе до масов наплив на емигранти в богатите страни и във връзка с това се изостри конкуренцията на пазара на труда. Освен това, в момента много страни опасявайки се от голям наплив чужденци, за да защити своите граждани от загуба на работа и понижаване на доходите, увеличава квалификационните и социални условия за емигранти. Започват да изискват като условие за работа знаене на език, отнема се правото на социални помощи или добавки, които по-рано се полагаха по равно с гражданите на дадената страна. За това сега трябва от рано да се проучат нещата и да се приготви основа преди работата зад граница да стане реалност.