ДИАБЕТ /ЗАХАРНА БОЛЕСТ

от Rosi Nikolova на 26 юни 2009, 07:44

Етикети: здраве , рецепти , диабет

 

ДИАБЕТ /ЗАХАРНА БОЛЕСТ /

1./ Прясно мляко се сварява на водна баня. След като се скваси, се прецежда. Отделя се суроватката. Изцеждат се 2 лимона в чаша от 250 ги се допълва със суроватка. Пие се сутрин на гладно в продължение на 40 дни.
2./ 1 бутилка лимонада (250 г) се излива в дълбок съд. Прибавя се 1 чаена лъжичка нишадър. Сместа шупва. Пие се през целия ден, като се яде нормално. На следващия месец и на същата дата процедурата се повтаря.
3./ 1 чаша кисело мляко и сокът от 1 лимон се разбъркват. Пие се сутрин и вечер в продължение на 20 дни.
4./ 1,5 кг. леторасли от шипка се нарязват на дребно, заливат се с 2 л. вода и се варят на тих огън, докато течността остане 1 литър. След като изстине, се прецежда и се пие сутрин и вечер по 1 винена чаша в продължение на 15 дни. Съхранява се в хладилник.
5./ 1,5 кг. овес с шлюпките се вари в 2 л. вода, докато остане 1 л. Взема се по 1 чаша 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 1 месец.
6./ Варят се лешници с черупките и се пие като чай.
7./ 100 г. клончета от боровинки се нарязват и се смесват с 30 г. счукано ленено семе. Прави се отвара - 1 чаена лъжичка от билковата смес на 1 чаша вода. В началото се пият 3 чаени чаши на ден, а след това вместо вода.
8./ 72 костилки от маслини се счукват и се варят в 1 л. вода, докато останат 700 мл.. Пие се по 3 чаени лъжички с вода сутрин и вечер.
9./ Смесват се 50 г. листа от черна боровинка, 50 г. Цариче, 40 г. дилянка, 30 г. ленено семе и 60 г. врабчово просо. От получената смес 4 супени лъжици се варят в 1 л. вода 15 минути. Пие се през целия ден вместо вода.
10./ Половин супена лъжица царевично брашно се слага в 1 чаена чаша и се напълва със студена вода. Разбърква се и се оставя да престои през нощта. Сутринта утаената вода се изпива на гладно.
11./ Сваряват се къпинови връхчета и отварата се пие през целия ден.
15./ В чаена чаша се слага два пръста нахут и се заливат със студена вода. Престоява през нощта и сутрин водата се изпива, а след 5-10 минути се изяжда и нахута.
16./ 100 г. коняк, 100 г. сок от лимони, 100 г. зехтин и 1 жълтък се смесват. Сместа се изяжда се и след това се измерва нивото на кръвната захар. След година на същата дата се повтаря.
17./ Вземат се 30 г. розово масло. Разделя се на 3 части. Всяка сутрин половин час преди хранене се взема 1 капка върху бучка захар. Това се прави 30 дни подред. След пауза от 2 месеца, процедурата се повтаря. След нова пауза от 3 месеца, отново се повтаря .
18./ 6 листа от индрише се варят в 600 г. вода, докато остане наполовина. Изпива се на три приема през деня 30 минути преди ядене.
19./ Половин пакетче карамфил се оставя да кисне в 1 л. вода 10 дни. Пие се по 100 г. сутрин на гладно.

20./ 60 костилки от маслини, 1,2 л. бяло вино и 7-8 глави праз лук с мустачките (срязва се 2 см. от главата). Всичко това се вари, докато останат 800 мл. Прецежда се и се пие в продължение на 40 дни по 20 г. сутрин на гладно. Да се съхранява в хладилник.
21./ Варят се кори от дини и течността се пие като вода.
22./ 5 листа от черница се пускат в 1 л. вряща вода. Оставят се съвсем малко да поврят. След охлаждане се пие.
23./ 50 зърна нахут се слагат в бебешко бурканче с вода. Престоява 24 часа. Яде се преди ядене сутрин 17 броя, обед 17 броя, вечер 16 броя. На всяко вземане се пие от водата. Това се прави 2 пъти в месеца. Най добре на 1-во и 15-то число /лесно се запомня/.
24./ 3 пъти на ден се изяжда на гладно по 1 свеж лист остролистен живовляк.
25./ 1 супена лъжица семе от червени чушки се слага в 300 г. вода и се вари 15 минути. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене.
26./ Да се ядат динени кори.
27./ Всяка сутрин преди ядене се изпива по 1 ванилия, разредена с малко вода. Прави се 10 дни и се почива 1 седмица. След това се повтаря.
28./ Сутрин преди ядене се изяждат ядките на 10 ореха. Отрязва се парче от праз лук 3-4 см над корените се слага в 1 буркан с вода. Престоява 24 часа и течността се пие.
29./ 60 г. ракия, 20 г. настъргана лой, белтък от яйце, 1 шепа пепел от бор. Пепелта още гореща се изсипва във вода и се оставя да се утаи. Взема се 60 г. от утаената вода, добавят се всички съставки и се разбиват до получаване на хомогенна смес. Приема се по 1 чаена лъжичка след ядене. Същата смес може да се използва за намазването на пришки.
30./ По 50 г. мастика и лимонов сок се смесват в шише. Пие се по 1/3 от количеството през ден по време хранене (обяд). Прави се проверка и ако се установи, че процентът на захарта спада, дозата се повтаря, докато се нормализира напълно.
31./ В продължение на 50 дни всяка сутрин 30 минути преди ядене, болният да взема по 1 супена лъжица урина от бебе-кърмаче. Урината да бъде прясна.
32./ В 500 г. кисело мляко се поставят 2-3 глави счукан чесън, като таратор. Това се прави в продължение на 1 месец по 3 пъти дневно. Диабетът може да изчезне завинаги. При стомашна язва не се ползва.
33./ В еднолитрово шише се изсипва 1 пакетче карамфил и се залива с 1 л. дестилирана вода от аптеката. След 10 дни се прецежда и се пие по 100 г. на ден 15 минути преди ядене. Веднага се прави втора бутилка по същия начин, за да бъде готова, когато свърши първата. Лечението продължава, докато кръвната захар се нормализира. След това периодично се повтаря.
34./ Пие се чай от изсушена млада паламида. Всеки месец резултатът се проверява.
35./ Изпича се ръж, смила се на прах и се прави напитка като кафе.
36./Стръкове от жаблек – 60гр,плодове от фасул – 40гр, листа от черна боровинка – 30гр,

листа от черница – 60гр, коса от царевица – 30гр, корени от глухарче – 40гр,
стръкове от шапиче – 60гр, листа от мента – 30гр. Начин на употреба: Заливат се 2 супени лъжици от сместа с 600мл. вряща вода.Сместа кисне 1 час .След прецеждането и, от нея се пие по 100мл преди ядене 3 пъти на ден.
37./Друга комбинация.Плодове от хвойна – 30гр., стръкове от бял имел – 40гр, листа от черна боровинка – 40гр, листа от трънка 30гр, корени от глухарче – 60гр, корени от жаблек – 50гр, листа от живовляк – 40гр, корени от коприва -60гр.Начин на употреба: Заливат се 2 супени лъжици от сместа с 500мл вряща вода.Сместа кисне един час.Пие се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.
38./ Прясно мляко се сварява на водна баня и се прецежда. Към изцеденото мляко се добавя сокът на два лимона и се разбърква добре. Пие се само сутрин на гладно цялото количество. Това продължава 40 дни.
39./ Едно шише лимонада (250 г) се изсипва в дълбок съд. Добавя се една чаена лъжичка нишадър. Сместа трябва да шупне. Пие се през целия ден, като се яде нормално. На следващия месец на същата дата процедурата се повтаря.
40./ Една чаша кисело мляко и сокът от един лимон се разбъркват. Пие се сутрин и вечер в продължение на 20 дни. Варят се лешници с черупките и отварата се пие като чай.
41./ Килограм и половина непочистен овес се вари в два литра вода, докато остане един литър. Взема се по една чаша три пъти на ден преди ядене в продължение на един месец. Приемането на билкови отвари подобрява общото състояние на болния, повишава работоспособността му, укрепва имунната му система. Не трябва да се приемат при безсъние, при повишено кръвно налягане, при нарушена дейност на сърдечносъдовата система.
42./ В купа сипете 2 с.л. наситнени листа от черна боровинка. Залейте с 500 гр. вряща вода и оставете да киснат 2 часа. Прецедете. Приема се 4 пъти на ден по 1 винена чашка преди хранене.
43./ За понижаване на кръвната захар:Вземат се 5 или 7 връхчета коприва и се накисват в чаша студена вода за около 24 часа. След това водата се изпива на гладно.
44./ Залейте 5 гр. дафинов лист с 3 чаши хладка вода, кипнете за 7 минути и охладете течността. В течение на три дни, изпивайте по супена лъжица от отварата, като започнете в 8 ч. сутринта. След двудневна пауза приемайте отварата още три дни. Следва едноседмично прекъсване. Направете си анализ на кръвта. Ако захарта е в допустими граници, спрете лечението. Ако е още повишена - повторете. Немците твърдят, че на диабета помага бирата, в Тайланд практикуват особена гимнастика. Американски научни екипи оповестиха, че рискът от диабет съществено намалява, ако редовно пиете кафе. Ако приемате няколко чаши без захар дневно няма да се разболеете от захарна болест поне 12-18 години.
45./ Преди хранене три пъти на ден да пие 1 супена лъжица сок от лук .
46./ Три пъти на ден преди хранене да се пие по 1 винена чаша прясно изцеден сок от праз лук.
47./ Примерният план за общо деветмесечно лечение включва пиене на дестилирана вода в продължение на 5 седмици (35 дни) и почивка (преминаване към обикновена вода) от З седмици (21 дни).

48./ Шведски учени проведоха експеримент сред болни от захарен диабет, според който канелата може да им помогне да се чувстват по-добре. Доброволците били разделени на две групи. Едната се хранела с оризова каша, а другата с каша, съдържаща няколко грама канела. Резултатите сочат, че при тези консумирали канела, нивото на захарта след ядене било значително по-малко, в сравнение с другата група. Учение заключват, че канелата забавя усвояването на храната и я препоръчват на пациентите с диабет.
Тук диетолозите са съгласни до известна степен, но не пропускат да отбележат, че това явление се наблюдава и при някой други продукти – булгур, ленено семе, пресни листни зеленчуци. Булгурът дори е с предимство, поради факта, че не предизвиква алергия, докато при останалите продукти се наблюдава подобен ефект. Специалистите са категорични, че диабетиците трябва да включват тези продукти по-често в храната си, за да се чувстват по-добре.
Ако имате диабет, пазете краката си. Лекарите казват, ако вече си станал диабетик, променяй бързо начина си на живот. Високата кръвна захар, както вече много пъти сме казвали, влияе на стените на кръвоносните съдове. Те стават крехки и чупливи. Много от малките капиляри излизат от строя и престават да хранят и да снабдяват с кислород нервните влакна.
Така влакната атрофират, а ние казваме, че вече се развива полиневропатия. Затова трябва да се поддържа в норма съдържанието на глюкозата в кръвта.
ВНИМАНИЕ! • Сутрин на гладно нивото на глюкозата в кръвта се колебае от 3,3 до 5,5 ммол/л. • След хранене се повишава до 8,9, но два часа след това намалява значително. При диабет е задължително болният да се грижи за краката си. Те винаги трябва да са чисти, особено между палците. Трябва да се внимава да не се допусне нараняване по кожата. Особено неприятно е, ако човек има мазоли. Диабетикът трябва завинаги да забрави за ножиците, бръснача и пиличките. Неговото оръжие против мазолите са топлите вани за краката гарнирани със сапунена пяна или сода бикарбонат. Обувките трябва да се подбират така, че да не нараняват краката, да са меки и удобни. Всичките тези съвети могат да ви се сторят много прости, но със сигурност ще помогнат по краката на болния да не се появят трофични язви или гангрена.