avatar

Политиката на мотиката и метлата

Метлата не е престижен инструмент на труда. Мотиката също. И двата уреда, обаче са синоними на родната политика и начин на управленско мислене. 
След като Бойко Борисов прекрати договора на "Новера" за почистването на София, над две хиляди са на път да останат без работа. Когато става дума за две хиляди роми проблемът е на път да се превърне в бомба за социалния мир или поне в огромна опасност за трудно опазваната ни собственост. 
Шефа на градската организация на БСП Румен Овчаров сравни опитите на Борисов да скъса концесията с "Новера" с управление по метода на мотиката - настъпваш я и тя те удря по главата. Така е. Управлението по метода на мотиката обаче в пряко следствие от друга популярна по нашите ширини политика - политиката на метлата. Всеки политик добрал се до пост у нас, без значение дали говорим за селски кмет или премиер, първо измита наследеното от предшественика си, после настъпва мотиката.
Странно е, че бившия концесионер, спря да чисти сам и така даде право на кмета да скъса договора. Причината е в най-вероятно е в свръхестествените способности на градоначалника, който отдавна се канеше на концесионера. Както е всеизвестно: "Бойко Борисов не може да предсказва бъдещето. Бъдещето просто прави това, което Бойко Борисов каже."