avatar

Къщата на изгряващото слънце

За мен това е едно от най-великите рок парчета за всички времена!

The House Of The Rising Sun или „Къщата на изгряващото слънце” излиза през 1964 година в изпълнение на британската група The Animals, чийто солист е Ерик Бърдън (Eric Burdon).

http://www.cdklassisk.dk/images/GLD25440.jpg

Следите на авторството на тази песен, възникнала първоначално като народна, са се изгубили завинаги във времето. В някои източници се казва, че това е била негърска балада, която много допаднала на Ерик Бърдън - фанатичен поклонник на класическия блус, който майсторски умеел да имитира вокалните маниери на така наречените «shouters» - блус изпълнители, с характерното за стила им пеене.

„Къщата на изгряващото слънце” продължава да живее и до днес. До този момент е изпълнявана в най-различни музикални стилове и представяна от страшно много певци и групи (може би има повече от 150 кавъри), като едни от най-популярните са следните:

Bachman Turner Overdrive
B.B. King & Mary Travers
Bob Dylan
Demis Roussos
Frigid Pink
Grant Green & Donald Byrd
Gregory Isaacs
Ian Raven
Jimi Hendrix
London Symphony Orchestra
Muse
Nina Simone
Pink Floyd
Punk Covers
Santa Esmeralda
Scags & Country Gentlemen
Scorpions
Severe Overload
Steve Power
The Animals
Tracy Chapman
The Ventures
Willie Logan
Виктор Зинчук

Някога я пеехме с текст, който започваше така: „Едно момче от Ню Орлеан самО остана в нощта, самО в затвора, накрай града, за него свършва света...”

Намерих видео материал на песента и съм много щастлива, че можах да видя първото й изпълнение – на Енимълс, с което по онова време тя покорява музикалните класации в Англия и Щатите.



Има я и в аудио вариант.



.....................................